Focus Extra 5-2014, Czasopisma

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->I.„.~.„ą.ą·~.f:J..'!VIEDZIosALAMY-.in„„.„.„.„.„.....-.w;,1RPFAKTYPOTW/ERoz.di~ISSN 2081-6898 INDEKS 2638699 772081 689405lllllIli lilllllllllillllllll/l11l11il100yWY-ROB{)WYPl<ODfJKOWANO2e./1fĘ5A'--~.,Ij••„ptC'"G ... LICyJsx...HADYCI" GALICY)Sk.1.""'U•UHJ,\„„.„,l»-•KABANOSYI·~""I 'h\IU\/'I<"KIEŁBASAMYŚLIWSI<AllLIN1ING1'01!~>11 ,\(,1\1\IAC,llWlllhl~,.....~'\\I\/~-....MOlNO POD5()5"20NEBEZ 6l/JW1fNfAN() l10N050DOWE{L)TRADYCJAGALICYJSKAwww.krakowskikredens.plITAl:l_Sdlń.IHTUtNATIOHAL AD$Al.ESREPRESENTATIVES_ _ _Clwectof8UROA&NTERNATK>HALWYOAWCk-~-Sp.zo.a.Spcl<a-­AEOAKTOA NACttLNYZAST(PCV RED.HACZE:LHEGO.......,_Czloool<tA.Maryra!b15..02-674~... (2213!0"8al;........-..~o....,.,,,.._.."""VT •:1110291323'66~GPMANYYłr--.aNoe1191lf49•92503532.~BURDA COMllUNITYNETWORI(AIJ'STRl.A/SW1TURL.AHOQor.,\Vi:OQt-+41.U11 02t.f6.o:wa"-~FRAHC~UJXEMBOOAG......,.,_MchlllNuw'I\T-+"91992503629.~comT .-3317271252.aftWIOr'lblOCll-~REGION.ALOIRECTOR POUNDICZECHREP08UC~-DooingUl(;łREL.AHOJelnnne Solldrllrt.._..,.203'.t06832.~USN<:ANAONMEXIC05'Mlll>9:z.mn-"UOC.V...W.ilZ-SEKRETAAZREDAKCJI_ . . . . , . , . , . . _REDAICTOR- . . , -DYllEIO'ORAAT'IS'TYCZJIY--REDAKTORGAAFK:ZHYWYDANIA-O."'VSTUDIO GA»lCZHEAllqlJi.<Mckt.MM:inSobczak.Huben-FOTOEDVCJA- •-.,k,SEKRETARIAT-ICln!CM,El>l>ollMadł~WWW.FOCUS.Pl.NOUllAGabryitwiCZPRODUKCJA10MMZG<li<IA(dy1.),-5"!<r'ńClclOAUKMOONNELLEVĘLll'ope$p100°""· -DYREKTORPłONUFINAHSOWO-OPERACYJINEGOlQmasz OllSanOORAOCAZARZĄDUOS.EDVTORSKJCH~" - " ' "DYREKTORWYDAWNM:ZYIPROMOCJI61,Q,PudlowskaCOMMERCIAL DIRECTOROF ADVER11$1NGSALE$.CORPORAnPU8USłłJNG&BUSINESS OEVELOPMENTBlrt:Nlwa10polDYREKTOROS. STRATEGU"b!gorza&aTeodotCMbSAL.ES otRECTORMEN&SPEClAL lNTERESTKaranynaNc:rwałtowsbDYREKTOR DZIAW NEWBUSINESS &CORPORATE MED&ACREA~PROJEC1 OIRS<TORM.. _Nocul\oZygmuniowlczT•t2t2„42A~comREKUMA:-~-51>.tO.O.SEKRETARIAT BIUR.AREJ<l.AUYSZEF ZUPOWSPRZEDAŻYZESl'Ó<.SPAZEO.UV~:!2~3603. lo>•4:!2~--"'-....o-..KONSULTANT DS. URODY, ZDROWIAłESTETYKIMagdalenaKOORDYNACJASPAZEOAh~..,,.,,,._,.Jacek°"""""""OOSmni<a.--• - T --.DgtmGrosz-.FOCUSO•J„...........MogaMoOGtrł>Hln..........,_andli::enses""''"li......Mogoiyn Sdu«y """"'~BRAHOMANAGERAMa~DYREKTOR DYSTRYBUCJI IOBSŁUGIKLIENTAJonyJanczakDYREKTOR OS.PRENUMERATYISPRZEDAŻY W'YSVt.KO\łłEJAgalaUn•kZESPÓŁPREJ<UMERATVORAZSPRZEDAŻYWVSVLKOWEJPhont.H9ilQ3703 8331 Fa'(' ;.A9'*()3703 5867WObll&Ołwwwpi.4.deandwww.guj-nlerna~MANAGING OIRECTORRolHcnU.OJ,CMsbanBosseHEAOOF'IHTEFtNATIONAL BRAHOS AND UCENSESDanielaZUTmet""'°'""™'""''·ao&!ll-rg/~n1Pftl)!MeF""i'"-Gocl9~<ln'<>H- - ·llon"3Kusn.Agies21caP!zybysz.3m37-INFOLINIA BIUR.A OBSl.UGIKLIENTA22-77~~·====-~~'(;'1~..!:=~DEPUTY°"'"'GesteEtykietyDlaczegotrzebaetykiety,Jedna szynka kosztujekilkanaściezłotych.a drugakilkadziesiąt.Podobneróżnice sąw ceniejogurtów, pieczywa i innychrzeczy. Czy stoi za tymtylkochciwośćproducentówi handlowców?NiekoniecznieczytaćproduktóPsobie-zbytrzyzwyczailiśmysiędo tego,żenie musimymar\wićsięopełnąlodówkę.Zeniczego nie musimyczęstoodmawiać.Ależebymieć dużo(czasem zadużowyrzucamyżywność),musibyćranio.Konkurencjarynkowa spra-wia,żewytwórcy,walczącoklienta,zastępujądroższesurowcerańszymi. Skracająproces produkcji(np. serów)zapomocąchemii.Rolnik do-scarczasurowiec, którego cechymusząodpowiadaćwymogomprodukcji, a nie preferen-cjomkonsumenców. Z kolei intensywnychównastawio-ny nawydajnośćwymuszakoniecznośćstosowaniaanry-biorykówihormonów wzrostu uzwierząt.Corazczęściejnie zdajemy sobiesprawyz tego, co taknaprawdęjemy.Towszystkomawpływnanasze zdrowie.Dodatki,wy-pełniacze,sztuczne barwniki, konserwantyitłuszczecrans niesą obojęrnedlanaszegoorganizmu.Dlategorobiączakupy,niepowinniśmykierowaćsięaniładnymopakowaniem,aniobejrzanąreklamą,aniceną.jedynymsposobem, byoceni ć jakośćkupowanegoproduktu, jestprzeczytanie informacjizawartychnaetykiecie.Tylkow ten sposób dokonamyświadomegowyboru.4Pamiętaj,wżyciuniema niccenniejszegoniżzdrowie.Sprawdzajskładkupowanych produktów.Czytaj etykiety,żyjzdrowo iświadomie!FundacjaAlma PokochajŻycie powstałapoto, byzmienićnawykiżywieniowePolaków iuczyć,jak zdrowożyć!ZRÓBMY TO RAZEM.WYGLĄDAJĄTAK SAMO, ALE CZYSĄTAKIE SAME?nÓREODATIUOGĄNAM,„ciągurokuprzecięt·niespożywamywrazzżywnościąok.2 kgchemicznychdodatków.Ichdzialanie nieujawniasięodrazu inajczęściejniewiąże­my swoichdolegliwościzdietą.Jednakzbadańwy·nika,żeniektórych substan·cjipowinniśmysięwystrze-gać.To m.in:•benzoesany,kwascytryno-wy,błękitpantotenowy:możliwe działanierako-twórcze,•butylo-hydroksy-anizol,butyle-hydroksy-toluen:wpływająniekorzystniena poziom cholesterolu,•wodorotleneksodu:śro­dek odziałaniu żrącym•azotany sodu:powodująIskórkizkurcząt•culcierekaszamanna•wzmacniacze smakuE621.E635eemulgatorE471•regulatorkwasowościE330•substancjakonserwującaE250esztucmaosłonka-Wnajgorszych parówkachmożna maleźćnawet70 proc.MOM. 20proc. emulsji I 10 proc. Uuszczu.Sąpa-kowanewosłonkipoliamidowe.kosztują poniżej10zł/kg.Zatymiparówkami stoi ni.s kacena.alerównież;wodaeMOM•DOBRYWYBORZatymiparówkamistoitylko:mięsoeUuszczewodaenaturalne,jadalneosłonkiZatymproduktemstoi niska cena,alerównież:wodaeolej palmowyeskrobia pszenna•stabilizatorEl420•emulgator E452•regulatorkwaso-wościE331•substancjakonserwu-jącaE200•barwnikDOBRYWYBORZatymkawalklemsera stoi tyl-ko: mleko•sól•podpuszczka-Dojrzewajęcyserżółtypowinienkosztowaćprzynaj-mniej 20-25zł/kg.•nadciśnienie,akryloamid:możeuszka-dzać układnerwowyipokarmowy,•glutaminian sodu:możewywołaćnudności,zawro-tygłowy,palpitacjeserca,•erytrozyna: wysypka, bólebrzucha, uczulenie naświatło,astma, nadpobu-dliwość,•tartrazyna:DOBRY WYBÓRZatą szynkąstoi tylkomięsoesóleprzyprawy-Dobra szynka to koszt conajmniej 23zł/kg.a produkowanametodami tradycyjnymiminimum35zlmożewywołaćreakcję astmatyczną,•kwas fosforowy: demine·ralizujekościizęby.Zatąszynkąstoi niskacena.alerównież:mięsowieprzowe•bialko sojowe•fosforanyE452ewzmacniacz smakuE621esubstancjakonserwują­caE250-Jeżeliszynkaw prze-kroju majednolitykolor. toznak,że została ostrzyk.niętadużą ilościąwodyisztuczniezabarwiona.„DA(GuidelineDailyAmount -wskazanedziennespożycie)ZLYWYBOBZatymbochenkiem stoi niska cena,aleiregulatorykwasowościE262, E330•serwatka w proszku•emulgatorE322•polepszacz do pleaywaE472eDOBRYWYBORZatymbochenkiem stoitylko:mąka•woda•sól•drożdżetoilośćskładników odżyw·czych,błonnikai sodu,jakąpowinniśmydzienniespoży­wać.Niemożnajednakpod·chodzićdotychwskazówekbezkrytycznie,gdyżzostalywyliczone dla zdrowej doros-lej kobiety ośredniejaktyw·nościfizycznejiprawidłowejwadze(2000kcal dziennie).Jeśliproduktzapewniający10 proc.dziennegozapo·trzebowanianaenergięzjeniskakobietaprowadzącasiedzącytrybżycia,to przyj·miejuż20 proc. potrzeb·nych jejkalorii.Amężczyznauprawiającysportbędziemusiałuzupelnićjeszcze95 proc.kalorii.5 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agus74.htw.pl