Food Matters.avi, !!!!JESTEŚ TYM CO JESZ GILLIAN MCKEITH-- hasło - diety

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
{1}{100}www.napiprojekt.pl - nowa jako�� napis�w.|Napisy zosta�y specjalnie dopasowane do Twojej wersji filmu.{430}{526}/"Niechaj po�ywienie b�dzie lekarstwem,|/a lekarstwo po�ywieniem"{530}{608}/- Hipokrates -|/(460 - 370 p.n.e){612}{724}/Grecja|/oko�o roku 400 p.n.e{730}{856}/Hipokrates po�o�y� fundamenty|/pod wsp�czesn� medycyn�.{860}{1046}/Wierzy� on, i� ludzkie cia�o posiada|/wrodzon� zdolno�� samoleczenia.{1111}{1221}/"Po pierwsze nie szkodzi�".{1256}{1346}/"Niechaj po�ywienie|/b�dzie lekarstwem".{1350}{1463}/Jego "Przysi�ga Hipokratesa" jest do dzi�|/sk�adana przez wsp�czesnych lekarzy.{1467}{1624}/Jednak�e od czas�w Hipokratesa nasze podej�cie|/do leczenia chor�b si� zmieni�o...{1628}{1776}/Dzisiejsi lekarze s� bardzo s�abo,|/o ile w og�le, szkoleni z dietetyki.{1780}{1950}/Nowoczesna medycyna obraca si� wok�|/"pigu�ki na wszystko".{1958}{2038}/I taki stan rzeczy|/chce utrzyma� przemys� zdrowotny.{2042}{2148}Gdy tylko zaczniesz zadawa� pytania,|nie mo�esz przesta�.{2152}{2296}Dobre zdrowie jest sensowne,|ale nie jest dochodowe.{2300}{2377}/Choroby serca i rak s� co roku|/dwoma g��wnymi zab�jcami w USA.{2381}{2446}/Opr�cz tego na skutek|/niepotrzebnych operacji{2450}{2582}/i b��d�w lekarskich|/rocznie umiera 39 000 os�b.{2586}{2725}/Z powodu infekcji i zaka�e� szpitalnych|/ginie 80 000{2729}{2850}/natomiast 106 000 umiera z powodu|/niepo��danych reakcji na leki.{2854}{2911}/��cznie 225 000 os�b.{2915}{3040}1. Choroby serca = 652 486|2. Rak = 553 888|3. Medycyna = 225 000{3044}{3150}Nie traktuj�c �ywienia powa�nie,|wyrz�dzamy ludziom straszn� szkod�.{3154}{3248}/"Optymalne �ywienie jest medycyn� jutra".|/- Dr Linus Pauling{3252}{3361}Ka�dy cz�owiek na �wiecie,|we wszystkich kulturach,{3365}{3481}w ka�dym kraju|i j�zyku to wie:{3515}{3587}jeste� tym, co jesz.{3591}{3647}Jedzenie ma znaczenie.{3651}{3752}PO�YWIENIE MA ZNACZENIE{3850}{4011}Supermarket.|Symbol wysokiego poziomu �ycia w tym kraju.{4060}{4152}Produkty przywo�one s�|z plantacji i hodowli{4156}{4234}pomimo odleg�o�ci i pory roku.{4238}{4391}S� wynikiem cudownego|rolnictwa, zachowuj�c �wie�o��{4405}{4504}przez ca�� drog�,|a� na tw�j talerz.{4508}{4569}Jak stare jest twoje jedzenie?{4573}{4601}/Dr Victor Zeines|/Holistyczny dentysta i dietetyk{4605}{4769}Je�li si� zastanowisz: twoje|jedzenie w najlepszym wypadku{4778}{4901}pokonuje dystans 2500-3000|km zanim je kupisz{4905}{4975}i ma przynajmniej tydzie�.{4979}{5057}Rodzi si� wi�c|kolejne pytanie:{5061}{5245}Ile warto�ci od�ywczych jest w|jedzeniu, kt�re ma przynajmniej 5 dni?{5302}{5450}Przy odrobinie szcz�cia b�dzie to|mo�e 40% tego, co potrzebujesz.{5454}{5495}/Prof. Ian Brighthope|/Profesor dietetyki{5499}{5655}Niemal ca�a �ywno�� jak� mo�emy kupi�|w wielkich sklepach du�ych miast{5659}{5704}jest przetworzona,{5708}{5845}cz�sto sk�adniki od�ywcze s�|zepsute lub zd��aj� znikn��{5849}{5925}nim jedzenie trafi na talerz.{5929}{5985}/David Wolfe|/�wiatowy ekspert od�ywiania surowym jedzeniem i super-�ywno�ci�{5989}{6078}Zdecydowali�my, i�|b�dziemy pryska� wszystko{6082}{6157}r�nymi pestycydami,|herbicydami itp.{6161}{6241}Zdecydowali�my, �e b�dziemy|modyfikowa� genetycznie{6245}{6301}organizmy, o kt�rych|nic nie wiemy.{6305}{6361}/Charlotte Gerson|/Za�o�ycielka Instytutu Gersona{6365}{6451}A jednym z podstawowych|problem�w jest ziemia,{6455}{6531}co robimy z ziemi�,|powietrzem, wod�{6535}{6608}i wszystkim, z czego|sk�ada si� �ywno��.{6612}{6662}Gleba jest wci��|wykorzystywana{6666}{6751}i wyci�gane s� z niej|sk�adniki od�ywcze,{6755}{6814}dzi�ki czemu staje|si� pustyni�.{6818}{6901}Tak si� dzieje na|ca�ym �wiecie.{6905}{6993}Musimy zwr�ci� uwag� na|nasz system rolniczy,{6997}{7132}co tak naprawd� jemy|i jak to produkujemy.{7141}{7289}Tzw. naw�z sk�ada si�|g��wnie z trzech minera��w:{7359}{7494}N,P,K - azotu, fosforu|i potasu. To dobrze.{7498}{7669}Problem w tym, �e gleba potrzebuje|oko�o 52 r�nych minera��w.{7741}{7921}Gdzie wi�c jest wap�, magnez,|mangan, cynk, �elazo i wszystko inne?{8019}{8099}Nie ma ich.{8118}{8268}Ale gdy gleba jest zubo�ona,|ro�liny te� s� zubo�one i os�abione.{8272}{8341}Trac� odporno��.{8345}{8516}Przychodz� robaki, albo choroby,|lub grzyby i atakuj� ro�lin�.{8521}{8629}Rolnicy przychodz� wi�c z|p�aczem do firmy chemicznej,{8633}{8808}�e ich ro�linki umieraj�, nie chc�|rosn��, z�eraj� je szkodniki itd.{8812}{8911}Oczywi�cie firma chemiczna|jest bardzo zadowolona{8915}{9065}mog�c sprzeda� pestycydy|i mn�stwo podobnego syfu.{9127}{9280}Dzi�ki przewadze intelektualnej,|cz�owiek zdominowa�{9286}{9388}ka�d� inn� form�|zwierz�cego �ycia.{9392}{9523}Dzi�ki nowoczesnej chemii,|biologii i badaniom,{9527}{9645}powsta�o tysi�ce|skutecznych chemikali�w{9649}{9789}a wszystko po to, by zrewolucjonizowa�|produktywno�� naszego rolnictwa.{9793}{9890}Co wi�c wch�aniamy,|nawet je�li spo�ywamy{9894}{9994}jedynie przemys�owe|wegetaria�skie jedzenie?{9998}{10120}Zjadamy zubo�ony,|toksyczny pokarm.{10124}{10260}Dlatego, �e przy wszystkich|pestycydach i chemicznych opryskach,{10264}{10324}�ywno�� nie jest zdrowa.{10328}{10440}Jest wybrakowana i toksyczna.{10552}{10629}A potem... gotujemy j�.{10633}{10773}Badania pokazuj�, �e nawet gdy|lekko podgotowujesz jedzenie{10777}{10851}tracisz zawarte w niej enzymy.{10855}{11003}W jedzeniu s� �ywe enzymy,|czyli �ywi pracownicy,{11091}{11270}pomagaj�cy cia�u w trawieniu i|wykorzystaniu zdobytych sk�adnik�w.{11312}{11408}Surowy pokarm powinien wi�c|by� cz�ci� diety ka�dego.{11412}{11435}/Phillip Day|/Dziennikarz �ledczy i pisarz{11439}{11556}Kiedy gotujesz jedzenie system immunologiczny|reaguje na nie jak na toksyny.{11560}{11606}Wi�kszo�� ludzi o tym nie wie.{11610}{11722}Krew przechodzi w proces|leukocytozy trawiennej,{11726}{11783}kt�ry uaktywnia bia�e krwinki{11787}{11854}przeciwko zjadanemu|gotowanemu po�ywieniu.{11858}{11973}Prawdopodobnie dlatego, �e proces|gotowania zniekszta�ca struktur� �ywno�ci{11977}{12136}w taki spos�b, �e cia�o go nie|rozpoznaje i traktuje je jako toksyn�.{12140}{12307}To nie za dobrze gdy cia�o tak|traktuje pokarm, kt�ry ma go od�ywi�.{12311}{12435}By� szwajcarski doktor Paul Kouchakoff,|kt�ry pierwszy wykaza� w latach 30'{12439}{12614}�e je�li twoja dieta sk�ada si�|z ponad 51% gotowanego jedzenia,{12622}{12679}to cia�o zareaguje na nie tak,{12683}{12797}jakby zosta�o zaatakowane|przez obcy organizm.{12801}{12938}Kouchakoff pierwszy|wykaza�, �e je�li dieta{12945}{13045}sk�ada si� z ponad 51%|surowego po�ywienia,{13049}{13195}to nie wyst�pi leukocytoza, czyli nie|zaistnieje reakcja bia�ych krwinek.{13199}{13357}System odporno�ciowy nie b�dzie wi�c|aktywowany przez fa�szywy alarm.{13361}{13473}Poniewa� obecnie borykamy si� z tyloma|problemami uk�adu odporno�ciowego,{13477}{13613}powinni�my zadba�, by co najmniej|51% ka�dego posi�ku by�o surowe,{13617}{13669}by�my nie musieli przeci��a�{13673}{13749}i tak ju� nadwyr�onego|systemu immunologicznego.{13753}{13808}/Dr Dan Rogers|/Lekarz i naturoterapeuta{13812}{13931}Jak mo�esz budowa� budynek|maj�cy przetrwa� 100 lat,{13935}{14001}je�li u�ywasz|kiepskich materia��w.{14005}{14050}Podobnie jest z cia�em.{14054}{14189}Jak ma wytrzyma� d�ugie|i przyjemne �ycie,{14195}{14286}je�li nie dajesz mu|w�a�ciwego budulca.{14290}{14353}Wszyscy wiemy, �e|jeste�my tym co jemy.{14357}{14441}Je�li jesz �mieci, to|b�dziesz �mietnikiem.{14445}{14550}Jest to chroniczne niedo�ywienie,|bo o to tutaj chodzi.{14554}{14610}Dlatego ludzie s� zm�czeni.{14614}{14681}Nie powinni�my by�|zm�czeni po po�udniu.{14685}{14777}Powinni�my by�|t�tni�cy �yciem.{14781}{14930}Ludzie w naturalny spos�b|odkrywali super-�ywno��.{14934}{15051}Odkryli, i� niekt�re ro�liny maj�|nies�ychanie silne w�a�ciwo�ci{15055}{15169}witamin, minera��w i innych|sk�adnik�w oraz enzym�w,{15173}{15323}kt�re wyd�u�a�y nasze �ycie,|wyg�adza�y sk�r� itp.{15482}{15653}Spirulina spo�ywana by�a w Meksyku,|jako g��wne �r�d�o protein od 5000 lat.{15657}{15761}Ma ona najwy�sz� zawarto��|protein na �wiecie.{15765}{15890}Instytut Maxa Plancka|odkry�, �e 50% protein{15894}{15987}z ka�dej �ywno�ci ginie|podczas gotowania.{15991}{16111}Dlatego ro�linne �r�d�a|bia�ka z super-�ywno�ci,{16115}{16210}b�d� kluczowym pokarmem|w przysz�o�ci.{16214}{16310}Bo mo�emy czerpa� z nich|wszystkie potrzebne nam bia�ka,{16314}{16484}nie zniszczone przez ogrzewanie|i s� ca�kowicie przyswajalne.{16506}{16626}Mog� by� �atwo rozpuszczone -|o to chodzi w przyswajalno�ci.{16630}{16769}Ile energii potrzebuje cia�o, by rozpu�ci�|spirulin� i rozprowadzi� po ciele?{16773}{16815}Rozpuszcza si�|ona b�yskawicznie,{16819}{16909}wi�c proces docierania sk�adnik�w|do kom�rek jest szybki.{16913}{17082}Ale stek wymaga nies�ychanej ilo�ci|energii, by zosta� rozpuszczony{17086}{17171}i sta� si� przyswajalny|przez system trawienny.{17175}{17366}Super-�ywno�� mo�e da� wyj�tkowe|warto�ci cia�u dla dobrego samopoczucia.{17530}{17691}Ziarna kakaowca wygrywaj� ze wszystkim|pod wzgl�dem zawarto�ci minera��w{17695}{17816}To najlepsze na �wiecie|�r�d�o magnezu, chromu,{17820}{17946}s� najwi�kszym naturalnym|�r�d�em �elaza,{17950}{18041}najprawdopodobniej jest to|najlepsze �r�d�o manganu,{18045}{18172}s� jednym z najlepszych|�r�de� cynku, miedzi.{18176}{18299}Wszystkie sk�adniki potrzebne dla zdrowego|metabolizmu s� w ziarnach kakaowca.{18303}{18379}S� te� jednym z najlepszych|�r�de� witaminy C,{18383}{18444}jednak �adna czekolada|jej nie zawiera,{18448}{18531}poniewa� wysoka temperatura|w produkcji j� niszczy.{18535}{18627}Zawiera najwy�sz�|dawk� antyoksydant�w,{18631}{18769}wi�c je�li zrobimy u�ytek z tego,|co wiemy na temat od�ywiania,{18773}{18872}�e antyoksydanty chroni�|nas przed uszkodzeniem DNA,{18876}{19004}wirusami, rakiem,|chorobami sk�ry itd.{19043}{19144}to albo wybierzem... [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agus74.htw.pl