Good Food 05 2015, Czasopisma
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Więcej na: www.ebook4all.plPiperadaSer Paneerw aromacie ziółTarninówkapo mistrzowskuz pancettą i paprykąWRZESIEŃ/PAŹDZIERNIK5/2015EDYCJA POLSKADylematz chiliIdź na całośćalbo subtelniepodkręć atmosferęWygraj wyścigz czasem!Kolacjaz deseremw kilkachwilMargheritaw zdrowszejodsłonie160 kcal mnieji aż o połowę mniejtłuszczuTort jeżynowo-jabłkowyna kruchym spodzieRozkoszepodniebieniaJESIENNYM SMUTKOM NIE DAJĄ SZANS!* Torta del Nonna * Pistacjowe kulfi * Sharbat melonowo-imbirowy * Śliwkowe marshmallowsISSN 2391-8373 INDEKS 403644Ciecierzycapo pendżabskuKeczup z owocamiczarnego bzuPyszne daniaz niskim GIWięcej na: www.ebook4all.plWelcomeWrzesień/Październik 2015Kto zetknął się bliżej z tematem jedzenia, wie, że to fascynu-jąca materia. Tak jak kreacje z wybiegów podlega trendom (Preczz nabiałem!, Tylko EKO!), ma wpływ na gospodarkę (wspieranielokalnych dostawców) i nasze zdrowie (profilaktyka i leczeniechorób), daje radość (gdy biesiadujemy z bliskimi), choć możeteż doprowadzać do łez (kiedy jesteśmy uzależnieni od jedzeniabądź niejedzenia), bywa obiektem żartów (One day I'm gonna make the onions cry, Life'suncertain – eat dessert first) i świetnym biznesem (na stolik w wybranych restauracjachczeka się miesiącami). Tyle ważnych sfer życia, tyle emocji, a to tylko wycinek tematu!Od kilku dni chodzi mi po głowie książka pozornie niezwiązana z tematykąkulinarną. Jej autor, Tom Hodgkinson, angielski pisarz i wydawca magazynu „The Idler”,pisze tak: „Ponad wszystko sądzę, że trzeba uczyć, skłaniając do naśladownictwa, a nieprzez autorytet. Jeśli sami jesteśmy szczęśliwi, albo przynajmniej weseli i zadowoleniz życia, dziecko nabierze przekonania, że to jest stanem normalnym. (...) Teraźniejszośćto wszystko, co mamy. Reszta jest iluzją (...). Co to za życie, w którym nie ma przyjem-ności”. Bycie tu i teraz, radość życia, dawanie dobrego przykładu − takie proste i trudnezarazem. Mam swój patent na uczenie córeczki mądrego odżywiania. Od kilku miesięcypo prostu gotujemy razem. Żywiołowe wersje croque monsieur, jajecznicy i ciasta bezcu-krowego przygotowujemy z zamkniętymi oczami. To kapitał, który kiedyś zaprocentuje.Dlatego tak ważne są inicjatywy walczące o poprawę jakości żywienia w szkołachi przedszkolach. Jak choćby „Szkoła na widelcu” Grześka Łapanowskiego i całej grupywspaniałych ludzi, którym leży na sercu dobro przyszłych pokoleń, bo wiedzą, że od tejjednej, pozornie drobnej zmiany, zaczynają się dużo poważniejsze. Takich inicjatyw jestcoraz więcej. Bardzo mnie to cieszy. Oby powstawały jak grzyby po jesiennym deszczu.Więcej na: www.ebook4all.plGwarancja jakości GoodFood•••••Więcej na: www.ebook4all.plSpis treściWrzesień/Październik 2015106Takich lodów jeszcze nie jadłeś18Kreatywne podejście do jesiennychowoców29Niezwykły keczup58Królewska uczta112Uważaj, robi się gorąco!56Deser jak dzieło sztukiW sezonie18Figi, śliwki, jeżyny28Przechowaj urodzajNa co dzień35Zdrowie ukryte w lizakach–Kolacja błyskawiczna747636Na zdrowie7072Superszybki lunch na wynosPizza MargheritaWegetariańska, grecka ucztaTydzień na (niskim) indeksie30Daj wątróbce szansę!4648Słodkości na szybkoToskańskie inspiracje81829496Bezglutenowe dodatkiZdrowe menu na zabiegane dniPesto x 3. Do makaronu, pieczywa, warzywCiasteczka z gorzką czekoladą i kawą zbożowąNa weekend98Piątkowy wieczór100Babie lato Anjum5658Nadgryziony deserW gronie przyjaciółPiperadaz pancettą i paprykąSer Paneerw aromacie ziółTarninówkapo mistrzowskuWRZESIEŃ/PAŹDZIERNIK5/2015Szkoła gotowania121Jak mawia klasyk: The heat is on!Ty też nie bój się grać ostroEDYCJA POLSKADylematz chiliIdź na całośćalbo subtelniepodkręć atmosferęWygraj wyścigz czasem!Kolacjaz deseremw kilkachwil107Niedziela w ogrodzieMargheritaw zdrowszejodsłonie160 kcal mnieji aż o połowę mniejtłuszczuTort jeżynowo-jabłkowyna kruchym spodzie112Paląca potrzeba smaku, czyli chili od podszewkiRozkoszepodniebieniaJESIENNYM SMUTKOM NIE DAJĄ SZANS!* Torta del Nonna * Pistacjowe kulfi * Sharbat melonowo-imbirowy * Śliwkowe marshmallowsISSN 2391-8373 INDEKS 403644Ciecierzycapo pendżabskuKeczup z owocamiczarnego bzuPyszne daniaz niskim GIPrzepis z okładki JANE HORNBY Zdjęcie DAVID MUNNSWięcej na: www.ebook4all.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]