Górnicka Jadwiga - Apteka natury -Poradnik zdrowia, Ziołolecznictwo
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jadwiga Górnicka
APTEKA
NATURY
Poradnik zdrowia
PRZEDMOWA
KsiąŜka obejmuje wiadomości i sposoby na utrzymanie zdrowia do pierwszych 100 lat
Ŝycia, na odzyskanie zdrowia, które juŜ trochę nie dopisuje, oraz na wyjście z wielu
przewlekłych dolegliwości i schorzeń. Wiadomości te zawarte były w poprzednich wyda-
niach
Apteki natury oraz
w mojej ksiÄ…Åœce
Zdrowie przez dotyk.
W tej ostatniej pozycji by-
ły podane sposoby wykonywania akupresury stóp, masaŜu Shiat-Sou, masaŜy specjalnych
oraz szybkie skuteczne porady w nagłych przypadkach chorobowych, jak omdlenie,
zwichnięcie stawu, stłuczenia mięśni, wiązadeł, ścięgien.
Ogólnie ksiąŜka ta jest wartościowym poradnikiem dla osób trochę starszych, które nie
chcą chorować i niedomagać, dla osób młodych, które chcą zachować zdrowie i energię
tak potrzebną przy obecnym szybkim tempie Ŝycia i dla wszystkich, którzy mają juŜ ja-
kieś przewlekłe niedomagania i chcą się od nich jak najszybciej uwolnić, aby nie zacho-
rować i nie utracić zdolności do pracy oraz zachować radość Ŝycia.
Są tu teŜ podane metody terapii zupełnie zapomniane w epoce leczenia chemią, np.:
argilloterapia - leczenie pospolitą glinką, leczenie poprzez uzupełnienie brakujących mi-
kroelementów i odtrucia w sytuacji postępującego zanieczyszczenia środowiska oraz
rozwoju chorób cywilizacyjnych: jak nadmiar cholesterolu, wczesna miaŜdŜyca naczyń
tętniczych mózgu, serca i tętnic kończyn dolnych, niedoceniane leczenie preparatami
pszczelimi, tak skutecznie przyspieszającymi powrót do zdrowia i do pełnej sprawności.
UwaŜny Czytelnik znajdzie tu skuteczne recepty na choroby krwi, węzłów chłonnych,
ziarnicę złośliwą, zakrzepicę, choroby serca i układu krąŜenia, schorzenia gośćcowe i
reumatyczne, schorzenia kobiece, schorzenia pęcherza moczowego, prostaty, kamicę ner-
kową, schorzenia przemiany materii, schorzenia układu pokarmowego, schorzenia skóry,
schorzenia układu oddechowego, jak się hartować, aby nie łapać łatwo infekcji i jak łatwo
wyleczyć przeziębienie, jak oczyścić woreczek Ŝółciowy i drogi Ŝółciowe w wątrobie, jak
rozpuścić i urodzić kamienie nerkowe, co stosować, aby się nie tworzyły nowe, jak oddy-
chać, aby łatwiej wydalać toksyny.
Oczywiście zawsze dobrze jest być w kontakcie z lekarzem naturalistą i stosować jed-
nocześnie leczenie wspomagające, np.: odpowiednie Ŝywienie, dobrane dla siebie zioła,
kąpiele, pić świeŜe soki z jarzyn, które ułatwiają i przyspieszają powrót do zdrowia, oraz
masaŜe stóp i całego ciała.
Wdzięczna będę za wszelkie uwagi Czytelników - tak pozytywne, jak i krytyczne.
Jadwiga Górnicka
Projekt okładki
Jerzy Mostowski
Opracowanie ilustracji
Xaweny Piwocki
Opracowanie redakcyjne
ElŜbieta Stefańska
ElÅœbieta Zawadzka
Opracowanie techniczne
ElŜbieta Gołębiewska
śYWIENIE
TO ZDROWIE
LUB CHOROBA
śYWIENIE
O znaczeniu
prawidłowych zestawów produktów spoŜywczych w
leczeniu chorób metodami naturalnymi
Medycyna ostatnich lat poczyniła ogromne postępy w rozpoznaniu zaleŜności pomię-
dzy stanem zdrowia człowieka a sposobem jego odŜywiania. Szczególnie wiele nauka
dowiedziała się o takich dziedzinach, jak biologiczna wartość pokarmów, procesy tra-
wienne i przemiany materii, wpływ na zdrowie i znaczenie pokarmowe białka, amino-
kwasów egzogennych, węglowodanów, tłuszczów, witamin, biopierwiastków i wody.
RozwaŜania na temat związków między odŜywianiem a stanem zdrowia naleŜy po-
przedzić ogólną uwagą, Ŝe zapotrzebowanie na produkty spoŜywcze jest zindywiduali-
zowane, a nadto zróŜnicowane u ludzi zdrowych i chorych. KaŜdy powinien poznać swo-
je indywidualne potrzeby, gdyŜ nawet uniwersalne zalecenia, Ŝe naleŜy jadać czosnek ze
względu na selen, jabłka, poniewaŜ zawierają pektyny, natkę pietruszki, jako bogate źró-
dło witaminy C, a czereśnie ze względu na wiele witamin B
5
, oraz pić mleko, gdyŜ znaj-
duje się w nim komplet aminokwasów egzogennych, a nadto wapń - nie mogą być uogól-
niane.
Białko.
Oprócz węglowodanów i tłuszczów naleŜy do podstawowych składników po-
karmowych. Jest zasadniczym tworzywem cytoplazmy - substancji budulcowej komórek,
budulcem enzymów, hormonów i hemoglobiny. Wszystkie białka proste składają się z
aminokwasów, które są związkami organicznymi.
Na kilogram wagi ciała człowiek potrzebuje przeciętnie 0,5 g białka, choć bywają nie-
znaczne odchylenia indywidualne. Zapotrzebowanie organizmu na białko wzrasta w stre-
sach, chorobach zakaźnych, przy braku snu, wykonywaniu cięŜkiej pracy fizycznej, w
warunkach wysokiej temperatury, w stanach bólu, obawy i lęków. Normy dziennego spo-
Ŝycia białka wynoszą 30-55 g. Powinno to być białko pełnowartościowe, a więc takie,
które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.
SpoŜywanie białka w ilościach przekraczających wymienioną tu normę moŜe spowo-
dować przeciąŜenie wątroby i nerek zmuszając je do usuwania zbędnego balastu, co do-
prowadza te narzÄ…dy do patologicznego przerostu.
Piątą część wagi ciała stanowi białko. Bierze ono udział w utrzymaniu równowagi
wodnej w organizmie. Syntetyzowanie białek jest potrzebne do tworzenia antyciał nie-
zbędnych do zwalczania infekcji bakteryjnych. W skład mięśni, kości, krwi, enzymów,
nerwów, błon itp. wchodzą odmienne białka. Wszystkie białka roślinne składają się z
identycznych aminokwasów. Do syntezy własnego białka organizm ludzki potrzebuje 22
aminokwasy, z których osiem musi otrzymywać z zewnątrz (stąd ich nazwa: egzogenne)
z pokarmem. Aminokwasy są niezbędne jako materiał do syntezy
9
[ Pobierz całość w formacie PDF ]